Tajniki barmaństwa: miksologia, czyli sztuka robienia drinków

Miksologia jest coraz bardziej docenianą sztuką łączenia odpowiednich składników tak, aby uzyskać drinki idealne pod względem nie tylko smakowym, ale także wizualnym. Uzyskanie wyrafinowanego smaku koktajlu wcale nie jest łatwe. Istnieje zarówno wiele technik doboru składników, jak i ich łączenia.

Podstawowe składniki koktajli

W profesjonalnym środowisku barmańskim wyszczególnia się trzy główne składniki drinków: bazę, trzon i dodatki. Baza nadaje kierunek kompozycji, wnosi do niej swoje walory smakowe, zapachowe oraz kolorystyczne, bardzo często jest to mocny alkohol bądź szampan. Baza może stanowić 50-70% (a nawet 90%) shota, a w przypadku long drinków ta wartość zazwyczaj wynosi około 30%. Trzon to najczęściej taki alkohol jak wino, wermut, szampan czy porto albo napój bezalkoholowy, taki jak woda, sok, napój gazowany, a nawet mleko czy białko jaja. Dodatki najczęściej służą do dodania koktajlowi słodkiego lub gorzkiego posmaku. Za słodki smak odpowiadają dodatki cukrowe, a goryczki dodają dodatki takie jak campari czy agustura.

Cztery kroki miksologii

Jedną z najciekawszych zasad, która wiele ułatwia początkującym barmanom, jest zasada czterech kroków definiująca skład drinka:

  • 1 część (15ml) cukru – pod postacią syropu cukrowego, miodu, syropu klonowego, syropu daktylowego, syropu z agawy bądź innego słodzika,
  • 2 części (30ml) sour – składnika kwaśnego, takiego jak sok z limonki lub cytryny,
  • 3 części (45ml) alkoholu – takiego jak gin, rum, wódka, tequila czy whiskey,
  • 4 części (60ml) wypełnienie miksera, czyli wody, lodu, soku, pulpy owocowej czy nawet piwa.

Techniki tworzenia drinków

Sztuka robienia drinków nie byłaby tak widowiskowa, gdyby nie rozmaite techniki łączenia składników.

  • Shaking jest najpopularniejszą techniką, polegająca na użyciu shakera z lodem do wymieszania składników. W ten sposób można mieszać ze sobą płynne składniki.
  • Stirring to technika, która polega na mieszaniu składników w szklance z lodem za pomocą łyżeczki barmańskiej. Drink nie napowietrza się i nie zyskuje agresywności smaku takiej, jak w shakerze.
  • Building polega na robieniu drinka od razu w szkle, w którym zostanie on podany. Jest to konieczne np. gdy jednym ze składników jest napój gazowany – wtedy pełni on rolę substancji mieszającej.
  • Throwing to przygotowanie mieszanki alkoholi, a następnie przelewanie jej z jednego naczynia do drugiego. Nie stosuje się jej często.
  • Muddling to nazwa na rozgniatanie ziół bądź owoców, aby wydobyć ich smak i aromat i uwolnić je do alkoholu. Jest to bardzo popularna praktyka.
  • Layering to technika, która wykorzystuje różnice gęstości składników drinka. Najczęściej wykorzystuje się ją w przypadku shotów z uwagi na ich niewielki rozmiar – składniki wlewa się powoli i w małych ilościach, aby uniknąć ich mieszania się.
  • Flaming polega na podaniu jako górnej warstwy mocnego alkoholu, aby ją podpalić.
  • Blending oznacza blendowanie składników w celu uzyskania gęstej struktury.

Oczywiście każda technika wymaga wyćwiczenia, a doświadczeni barmani wykonują niezwykłe drinki wykorzystując wiele technik jednocześnie.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *