Zezwolenie na sprzedaż alkoholu w restauracji

Większość restauracji i punktów gastronomicznych posiada w swej ofercie, oprócz jedzenia, również alkohol. Może stanowić on uzupełnienie potrawy lub być dla klienta rozluźniającym dodatkiem, gdy wychodzi on na kolacje z przyjaciółmi. Oczywiście każde miejsce będzie podawać różne rodzaje alkoholu, który nawiązuje do klimatu w danym lokalu. W wykwintnej restauracji mogą to być drogie wina lub szampany, a w punkcie z fast-foodem piwo. Obojętnie jaki rodzaj trunków będzie w naszym lokalu dostępny, zawsze musimy uzyskać zezwolenie na sprzedaż alkoholu. Procedura ta jest dość wymagająca i kosztowna, jednak wielu właścicieli się jej podejmuje, gdyż klienci zazwyczaj oczekują od restauracji posiadania alkoholu w ofercie.

Jak uzyskać zezwolenie na sprzedaż alkoholu w lokalu gastronomicznym?

Każdy kto decyduje się na sprzedaż alkoholu w lokalu gastronomicznym musi uzyskać na to koncesję. W przeciwnym razie naraża się na karę w postaci grzywny. Pozwolenie na sprzedaż alkoholu jest wydawane przez prezydenta miasta, burmistrza lub wójta, a decyzja jest uzależniona od lokalizacji punktu, w którym sprzedaż ma następować. Należy w tym celu złożyć wniosek i dołączyć do niego zaświadczenie z CEIDG lub odpis z KRS, dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu oraz zgodę właściciela lub zarządcy, jeśli lokal znajduje się w mieszkalnym budynku wielorodzinnym, a także zaświadczenie Państwowego Inspektoratu Sanitarnego o spełnianiu warunków sanitarnych.

Opłaty za wniosek wynoszą: 525 zł za piwo i alkohole do 4,5%, 525 zł za alkohole powyżej 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa) oraz 2100 zł za alkohol powyżej 18%. Należy pamiętać, że każdy rodzaj alkoholu oraz punkt sprzedaży wymagają złożenia osobnych wniosków i dokonania opłat za każdy z nich. Dodatkowo, jeśli obrót od sprzedaży alkoholu w skali roku jest wyższy, niż ustalone w przepisach 37 500 dla alkoholi do 4,5% oraz od 4,5% do 18%, to należy zapłacić 1,4% od ogólnej wartości sprzedaży. W przypadku alkoholi powyżej 18% opłata ta wynosi 2,7% po przekroczeniu obrotu 77 000. Koncesja jest przyznawany na nie mniej niż cztery lata. Jeszcze przed upływem tego czasu warto wystąpić z wnioskiem o jej przedłużenie, jeśli chcemy zachować ciągłość sprzedaży.

Koncesja a zezwolenie cateringowe na sprzedaż alkoholu

Jeśli koncesja zostanie cofnięta, o kolejną można starać się dopiero po upływie 3 lat. Nie każdy też ją otrzymuje. W takich sytuacjach rozwiązaniem było uzyskanie pozwolenia cateringowego, które było mniej precyzyjne i dotyczyło ogólnie pojętej organizacji przyjęć.

W marcu 2018 roku przepisy zostały jednak doprecyzowane i obecnie należy podpisać z klientem umowę na dostarczenie żywności na imprezie zamkniętej w miejscu i czasie przez niego wyznaczonym. Wprowadzono również limit wydawanych zezwoleń na sprzedaż piwa oraz kryterium ilości punktów danego właściciela, a także odległości od istniejącego już punktu sprzedaży. To wszystko może sprawić, że uzyskanie koncesji będzie utrudnione lub nawet niemożliwe.

Przeczytaj również o sztuce robienia drinków.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *