Charakterystyka kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to zdecydowanie jedna z najbardziej znanych na całym świecie. Swój sukces zawdzięcza między innymi prostocie, ale także wspaniałemu smakowi potraw. Jej smak jest wyrazisty i zdecydowanie nie do pomylenia. Warto wiedzieć jednak, że pod hasłem kuchni włoskiej kryje się o wiele więcej niż tylko pizza, spaghetti czy lasagna. Jadłospis Włochów jest niesamowicie zróżnicowany i ma nam dużo do zaoferowania. Ta charakterystyka kuchni włoskiej przybliży nieco, co tak właściwie gotuje się na Półwyspie Apenińskim.

Składniki kuchni włoskiej

Często bazą potraw włoskich są świeże oraz zależne od danej pory roku składniki. Włosi korzystają przede wszystkim z ziół, takich jak estragon, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, a także warzyw – oliwek, pomidorów, czosnku, karczochów. Ze względu na bliskość wody, wiele dań opiera się na rybach lub owoców morza. Ważnym składnikiem kuchni włoskiej są również sery – te najbardziej popularne, jak parmezan i mozzarella, ale także gorgonzola, ricotta czy pecorino. Dania mączne to najczęściej znane makarony i pizze, ale również ryże i polenty. 

Charakterystyka kuchni włoskiej w zależności od regionu

Niemalże każdy z 20 regionów tego kraju ma swoje odrębne tradycje kulinarne.

Kuchnia terenów położonych na północy charakteryzuje się przede wszystkim potrawami z dużą ilością mięsa, ryżem, a także masłem. W Lombardii oraz Wenecji Euganejskiej królują polenty i risotta. Kuchnia Wenecji Julijskiej łączy dania włoskie z tymi pochodzącymi z państw ościennych – Austrii, Węgier, Słowenii, czy Chorwacji. Trydent-Górna Adyga jest zaś królestwem kapusty, ziemniaków oraz gnocchi – najpopularniejszych włoskich klusek. Północne Włochy to także kraina wina, trufli oraz serów takich jak gorgonzola. 

Gdy przemieścimy się bardziej na południe, zobaczymy, że w kuchni coraz bardziej dominować będą makarony. To właśnie z regionu Emilia-Romania pochodzi najsławniejszy sos bolognese, ale także tortellini czy parmezan. W Toskanii zaś królują chleby, podawane m.in. jako bruschetta. Środkowe Włochy to tereny znane z dojrzewających szynek, mortadeli, oliwy z oliwek oraz octu. 

Stolica Włoch jak i cały region Lacjum słynie przede wszystkim ze spaghetti alla carbonara. Słynne są tam również karczochy, sznycle cielęce, tiramisu, a także espresso. 

Kuchnia terenów położonych najbardziej na południu Włoch oparta jest przede wszystkim na owocach morza i rybach. Tak jest na przykład na Sycylii czy w Kalabrii. Oba te regiony słyną także z eksportu cytrusów, w drugim równie popularne są także bakłażany, melony oraz arbuzy. Ostra papryka peperoncino to produkt, który kojarzy nam się przede wszystkim z regionami Basilicata, Abruzja oraz Molise.Kampania jest zaś ojczyzną najbardziej rozsławionych produktów. To tam dojrzewają soczyste pomidory, które stają się następnie składnikiem pasta al pomodoro. Także mozzarella oraz pizza pochodzą właśnie z tego regionu. 

Włochy to kraj, w którym kuchnia jest bardzo ważną częścią codziennego życia, dlatego też w przygotowywane potrawy wkładane jest całe serce. Warto również włożyć serce w stworzenie dobrej włoskiej restauracji w Polsce.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *