Jak powinno wyglądać wyposażenie kuchni gastronomicznej?

Otworzenie lokalu w branży gastronomicznej wymaga od nas podjęcia wielu decyzji i wykonania inwestycji. Musimy między innymi określić lokalizację, rodzaj kuchni jaki chcemy serwować klientom, określić naszą grupę docelową. Równie ważną decyzją, której wagi wiele osób z branży nie docenia, jest wybór odpowiedniego wyposażenia do kuchni. Od jakości i funkcji, jakie posiadają sprzęty w naszej kuchni również zależy jakość posiłków, a także szybkość i wygoda pracy. Wybór odpowiednich może mieć więc swój udział w sukcesie restauracji. Spójrzmy z czego powinno składać się profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej.

Duże i małe AGD

Wybierając wyposażenie gastronomii musimy przede wszystkim zdać sobie sprawę, że w większość wypadków potrzebne nam będą profesjonalne urządzenia. Te, które są przeznaczone do użytku domowego nie zdadzą egzaminu w miejscu, które obsługuje wielu klientów jednocześnie. Dodatkowo, profesjonalne wyposażenie jest również wykonane z bardzo wytrzymałych materiałów, które pozwalają na ich intensywne użytkowanie bez ryzyka awarii lub zepsucia.

Na rodzaj i przeznaczenie sprzętów mają również wpływ posiłki i napoje, które zamierzamy podawać. Przykładowo, jeśli w naszym menu znajduje się kilka dań smażonych na głębokim tłuszczu, to przyda nam się smażalnik, a jeśli przygotowujemy naleśniki to warto zdecydować się patelnię lub urządzenie do naleśników.

To co musi znajdować się na wyposażeniu każdej profesjonalnej kuchni to na pewno szafa chłodnicza. Jej wielkość, pojemność i funkcje powinniśmy dostosować do naszych potrzeb. Umożliwi ona odpowiednie przechowywanie żywności, abyśmy mieli pewność, że zawsze podajemy klientom świeże i bezpieczne produkty. W tym celu powinniśmy zakupić również naświetlacz do jaj, jeśli zamierzamy używać dużej ilości świeżych jaj, który je sterylizuje i działa bakteriobójczo.

Prawidłowe przygotowywanie wielu potraw ułatwi nam piec konwekcyjno-parowy, który jest urządzeniem wielofunkcyjnym i umożliwia przygotowywanie posiłków dla wielu klientów jednocześnie.

Pozostałe wyposażenie kuchni gastronomicznej

Zanim zaczniemy przygotowywać jakąś potrawę musimy zazwyczaj w odpowiedni sposób przetworzyć składniki: posiekać warzywa lub mięso, utrzeć jajka albo ugnieść ciasto. Do tych zadań na pewno przyda się robot kuchenny, który znacznie przyśpieszy pracę. Musi jednak posiadać dużą moc i wytrzymałość, by był bezawaryjny i umożliwił przetworzenie dużej ilości składnika jednocześnie.

W gastronomii zazwyczaj korzysta się z wielu naczyń, sztućców, szklanek i garnków, które trzeba szybko myć jeszcze w trakcie pracy, aby można było przygotować i podać kolejne posiłki. Umożliwi to zmywarka gastronomiczna, która jest o wiele bardziej pojemna i szybsza, niż standardowe urządzenie tego typu. Bardzo ważnym elementem wyposażenia są meble nierdzewne, które łatwo utrzymać w czystości i nie szkodzi im intensywne użytkowanie.

Jeśli planujemy wydawać posiłki na wynos lub w dostawie to dzięki pakowarce próżniowej klient zawsze otrzyma ciepłe i odpowiednio zabezpieczone przed wylaniem danie. Oprócz dużych sprzętów, ważne jest również zapewnienie kucharzom odpowiedniej ilości dobrej jakość garnków, patelni, noży, desek do krojenia lub innych akcesoriów, które pozwolą im sprawnie i profesjonalnie wykonywać pracę.

Nie wiesz, jaki biznes otworzyć? Przeczytaj, jakie są rodzaje lokali gastronomicznych.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *