Jakie są rodzaje zmywarek gastronomicznych?

Prowadzenie lokalu w branży gastronomicznej wiąże się zazwyczaj z obsługiwaniem dużej ilości klientów dziennie. Zawsze w pogotowiu musimy mieć więc czyste naczynia, dlatego konieczne jest posiadanie zmywarki gastronomicznej, która umożliwia szybkie i dokładne mycie dużej ilości naczyń jednocześnie. Będzie ona posiadała również specjalne funkcje, których nie mają urządzenia do użytku domowego. Spójrzmy jakie są rodzaje zmywarek gastronomicznych.

Rodzaje zmywarek gastronomicznych i ich funkcje

Na rynku dostępne są różne rodzaje zmywarek, dzięki czemu można dopasować to urządzenie do potrzeb lokalu gastronomicznego. 

Zmywarka barowa przeznaczona jest głównie do mycia małych elementów oraz szkła, które są wykorzystywane w kawiarniach i barach. Kosze w niej są tak skonstruowane, że mogą pomieścić duże ilości małych talerzyków, szklanek, filiżanek lub kieliszków. Przed zakupem tego rodzaju zmywarki należy upewnić się, czy posiada tryb mycia szkła, który jest bezpieczny dla delikatnych przedmiotów. Można też wybrać urządzenie, które przeznaczone jest tylko do mycia szkła i myje je w niższej temperaturze oraz mniejszym ciśnieniem wody.

 Zmywarka uniwersalna posiada standardowe wymiary i umożliwia mycie talerzy, misek i sztućców. Natomiast zmywarka kapturowa jest większa, dlatego sprawdzi się w większych lokalach oraz umożliwia również mycie w niej dużych garnków lub patelni. Dodatkowo można zastosować wyparzacz, w którym naczynia są poddane działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu mamy pewność, że nie znajdują się na nich żadne bakterie. Wyparzacz należy używać do wcześniej umytych przedmiotów.

Jak wybrać najlepszą zmywarkę dla swojego biznesu?

Wybór odpowiedniej zmywarki jest uzależniony od wielkości lokalu, ilości obsługiwanych klientów i rodzaju naczyń, jakie chcemy w niej myć. W pierwszej kolejności musimy ustalić jakie wymiary może maksymalnie mieć nasza zmywarka gastronomiczna, tak by zmieściła się na kuchni lub pod blatem naszych mebli, jeśli jest to zmywarka podblatowa.

Wymiary są bezpośrednio związane z pojemnością. Im więcej klientów obsługujemy, tym większą pojemność powinna mieć zmywarka. W małym lokalu, który nie używa dużej ilości naczyń, wystarczy urządzenia o małej pojemności. Miejsce, w którym pojawia się większa ilość klientów potrzebuje na pewno urządzenia, które umożliwi umycie wielu naczyń jednocześnie.

Bar hotelowy czy restauracja będą na pewno potrzebował zmywarki barowej, która jest mała i umożliwia bezpieczne umycie szkła bez osadzania się na nim kamienia i bez powstawania nieestetycznych nacieków.

Jeśli chcemy mieć możliwość umycia w zmywarce większych garnków lub naczyń, to należy rozważyć wybór zmywarki kapturowej, która to umożliwia. Zawsze przed wyborem konkretnego modelu urządzenia należy sprawdzić, czy posiada ono program, który jest nam potrzebny. Warto również upewnić się, czy naczynia, noże lub garnki są przeznaczone do mycia w zmywarce.

Przeczytaj również o innym wyposażeniu, które powinno znaleźć się w kuchni gastronomicznej.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *