Jakie wybrać meble do gastronomii?

Profesjonalne meble do gastronomii to jeden z podstawowych elementów wyposażenia kuchni. Powinny być wykonane z bardzo wytrzymałych materiałów ze względu na intensywność użytkowania, być odporne na wodę i wilgoć, z którymi w kuchni mamy często do czynienia oraz umożliwić łatwe utrzymanie czystości. Z tego względu zwykłe, wykonane z drewna, sklejki lub metalu meble nie są dobrym rozwiązaniem w profesjonalnej kuchni. Łatwo jej zepsuć, są podatne na rdzewienie lub gnicie, a także trudniej je domyć. Najlepszym wyborem będą meble ze stali nierdzewnej, które są odporne na wyżej wymienione uszkodzenia.

Najwyższej jakości, nierdzewne meble do gastronomii

Meble nierdzewne są zazwyczaj wybierane przy urządzaniu kuchni w lokalu gastronomicznym. Są łatwe w utrzymaniu higieny, gdyż z jednej strony można je szybko i dokładnie umyć, a z drugiej strony stanowią one złe środowisko dla rozwoju bakterii. Często otwieranie, zamykanie szafek nie powoduje ich uszkodzenia, a blaty są odporne na zarysowanie.

Wybierając meble nierdzewne warto dopasować je do własnych potrzeb i wielkości kuchni, czyli dobrać odpowiednie wymiary, pojemność i rodzaje mebli, by były funkcjonalne i ułatwiały pracę. W tym celu należy również dobrze rozplanować ich układ.

Podstawowymi meblami w kuchni gastronomicznej są zamykane szafki, które służą do przechowywania naczyń, sprzętów lub produktów żywnościowych, które nie muszą znajdować się w lodówkach. Szafki ze stali nierdzewnej mogą być wykorzystywane również na magazynie lub do przechowywania rzeczy przez pracowników. Półki nierdzewne również zapewniają dodatkową przestrzeń do trzymania różnego rodzaju sprzętów lub produktów, zazwyczaj tych, które musimy mieć zawsze pod ręką. Niektóre z półek mają możliwość regulacji wysokości lub rozstawu nawet już po zainstalowaniu, dzięki czemu nie musimy ich całkowicie wymieniać, gdy zmienią się potrzeby z nimi związane.

Rodzaje i przeznaczenie nierdzewnym mebli gastronomicznych

Do przygotowywania żywności konieczny jest stół ze stali nierdzewnej, na którym możemy kroić produkty, układać talerze i wykonywać inne czynności związane z pracą w kuchni gastronomicznej. Oprócz tego stoły mogą posiadać również inne funkcje, np. mieć wbudowany zlew, miejsce na lodówkę, zmywarkę lub rozdrabniarkę. Dobrym rozwiązaniem jest też ruchomy stół na kółkach, który można odsunąć, jeśli go w danym momencie potrzebujemy.

Wszędzie tam, gdzie przewozi się duże ilości posiłków lub produktów jednocześnie bardzo przydatne są wózki ze stali nierdzewnej, które mają udźwig nawet do około 100 kilogramów. Dostępnych jest również wiele innych rodzajów nierdzewnych mebli kuchennych, takich jak: kosze na odpadki, podstawy do pieców, nadstawki, regały, szafki stojące lub podwieszane, które można dowolnie wybierać i dopasowywać, aby jak najbardziej ułatwić pracę na kuchni.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *