Rodzaje urządzeń chłodniczych dla gastronomii i sklepów

Prowadzenie działalności, w której korzysta się z produktów spożywczych lub je sprzedaje, wymaga ich odpowiedniego przechowywania. Każdy sklep sprzedający żywność lub firma gastronomiczna muszą więc posiadać różne rodzaje urządzeń chłodniczych, w których panuje niska temperatura. Dzięki nim można bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze, które będą dłużej przydatne do spożycia, zachowają dłużej odpowiedni smak, konsystencję oraz wygląd i nie będą namnażać się w nich bakterie. Jest to kluczowe dla każdej działalności z branży gastronomicznej, która nie chce ryzykować zatrucia klientów.

Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?

Na rynku profesjonalnych urządzeń przeznaczonych dla gastronomii znajdziemy różnego rodzaju sprzęty chłodnicze, które można dopasować do potrzeb działalności oraz lokalu w jakim ją prowadzimy. Przy wyborze odpowiedniego urządzenia najważniejszym kryterium jest rodzaj żywności jaką planujemy w nim przechowywać oraz jego pojemność.

Podstawą w każdej kuchni lub sklepie są szafy oraz stoły chłodnicze i mroźnicze. W urządzeniach chłodniczych panuje temperatura od 0 do 8 stopni i przechowuje się w nich produkty świeże, które można od razu wykorzystać, natomiast w zamrażarkach panują ujemne temperatury, więc są konieczne jeśli sprzedajemy lub wykorzystujemy mrożoną żywność. 

Stoły chłodnicze to pojemne urządzenia, które posiadają różne konfiguracje szafek oraz szuflad i stanowią dodatkową przestrzeń roboczą. Na blacie można wykonywać czynności związane z obróbką żywności, np. przygotowywać pizze lub sałatki, co umożliwiają specjalne stoły do pizzy i sałatek. Można bez obaw kłaść na nie produkty spożywcze, gdyż wykonuje się je ze stali nierdzewnej, łatwej do umycia i odpornej na bakterie. 

Szafy chłodnicze i mrożące to przemysłowe lodówki i zamrażarki, które można stosować zarówno na zapleczu w sklepie lub restauracji, albo eksponować w nich produkty w przestrzeni dostępnej dla klientów. Takie szafy będą posiadać szklane drzwi, dzięki którym żywność jest widoczna.

Pozostałe urządzenia chłodzące dla gastronomii

W sklepach, które sprzedają klientom świeżą, niezapakowaną żywność konieczne są lady chłodnicze. Służą one z jednej strony do bezpiecznego przechowywania mięs, ryb, wędlin, serów lub innych tego typu produktów, a z drugiej pozwalają tak wyeksponować towar, by klient mógł wybrać to czego potrzebuje.

Surowe produkty często umieszcza się też na lodzie. Takie rozwiązanie jest stosowane zazwyczaj w wielkopowierzchniowych sklepach lub lokalach gastronomicznych, które prezentują np. ryby lub owoce morza w części restauracyjnej, a nawet pozwalają je wybrać klientowi. Wtedy przydaje się łuskarka do lodu, dzięki której można szybko wyprodukować duże ilości lodu.

W restauracjach lub innych lokalach z branży gastronomicznej, w których przygotowuje się duże ilości dań, bardzo przydatnym urządzeniem jest schładzarka szokowa. Zazwyczaj dokonują one jednorazowo zakupu wielu produktów, które muszą znajdować się w niskich temperaturach, aby się nie zepsuły. Schładzarka szybko obniży ich temperaturę nawet wtedy, gdy umieści się w niej dużą ilość żywności. Taki efekt nie jest możliwy do uzyskania w zwykłych szafach chłodniczych.

Witryny chłodnicze to z reguły mniejsze urządzenia, które stosuje się w sklepach, cukierniach, kawiarniach lub miejscach gdzie sprzedaje się gotowe produkty, jak np. kanapki lub napoje. Witrynę można umieścić np. na barze albo ladzie sklepowej tak, by znajdujące się w niej towary były bezpośrednio na linii wzroku klienta. Pozwala to na maksymalne wykorzystanie przestrzeni w lokalu i może zachęcić konsumentów do zakupu.

Przeczytaj również o całym wyposażeniu kuchni gastronomicznej.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *