Rodzaje lokali gastronomicznych

Każdy lokal tworzony jest w unikalny sposób. Jego wygląd, klimat i oferta zależy od twórcy. Niełatwo jest pobieżnie sklasyfikować rodzaje lokali gastronomicznych. Jednak czasami ma to sens, jeśli potrzebujemy inspiracji lub spojrzenia trzeźwym okiem na to, czego tak naprawdę dotyczy nasz biznes.

Ograniczając się do kluczowych elementów, oto krótki przegląd najważniejszych typów lokali w gastronomii.

Restauracja to termin, który słyszymy cały czas. Czym wyróżnia się od innych obiektów?

Przede wszystkim, w restauracji konsumpcja odbywa się przy stolikach, czemu towarzyszy pełna obsługa kelnerska. Nie musimy wstawać i prosić o uwagę, ponieważ kelner zawsze czuwa nad naszymi potrzebami. Każde danie powinno być przygotowane na indywidualne zamówienie. Unika się produktów mrożonych, co jest normą w barach typu fast food. Oferta zwykle pokrywa wszystkie gastronomiczne zachcianki, od przystawek do deserów i napojów.

Do nieco mniej wysublimowanych należy restauracja typu casual dining

Charakteryzuje się ona rodzinną atmosferą, prostszym menu oraz niższymi cenami. Często tym profilem zajmują się większe sieci, ponieważ towarzyszą mu mniejsze wyzwania, niż w przypadku ekskluzywnej restauracji. Mają też największą popularność wśród klientów.

Ciekawymi odmianami są karczmy, zajazdy i gospody

Łatwo je zauważyć przy trasach szybkiego ruchu, między większymi miastami lub w turystycznych miejscowościach. Czasami oferują one również noclegi. Wystrój często nawiązuje do folkloru lub kluczowej atrakcji turystycznej w pobliżu. Można tam zjeść tradycyjne, narodowe dania.

Przeglądając kolejne rodzaje lokali gastronomicznych, nie można zapomnieć o barze

Zalicza się on do zakładów żywieniowych, lecz jego profil jest zgoła odmienny od restauracji. Skupia się głównie na konsumpcji alkoholowej i jest miejscem rozmów, gier czy wieczorów towarzyskich. Pub to bardzo podobny typ lokalu do baru, jednak wyróżnia go skupienie na różnych gatunkach piw. Często zobaczymy tam transmisję z rozgrywek sportowych lub możliwość gry w bilard.

Bar mleczny nie sposób pomylić z tradycyjnym barem

Jest to lokal, który powoli odchodził do przeszłości, jednak niedawno wraca jego popularność. Serwuje się tam dania znane ze swej prostoty i tradycji. Najważniejsza jednak jest bardzo niska cena, co sprawia, że jadają tam głównie robotnicy i studenci. Zyskał swoją sławę w czasach komunizmu, kiedy świetnie wpasował się w jego filozofię.

Lokale specjalistyczne: kawiarnie, winiarnie, cukiernie, herbaciarnie, bary kawowe i wiele innych

Każdy z nich ma swoją specjalizację, w której stara się być ekspertem. Jeśli udamy się do dobrej kawiarni, oczekujemy, że sposób parzenia kawy będzie tam traktowany z największą pasją, co niekoniecznie zdarza się w restauracji czy barze. Często spotykamy też bary rozrywkowe lub kluby, których kuchnia nie jest elementem zasadniczym, lecz atrakcyjnym dodatkiem.

Warto dodać, że gastronomia nie rządzi się sztywnym modelem biznesu. Wręcz przeciwnie. Im więcej fantazji, tym lepiej. Najważniejsze jest to, żeby spełnić oczekiwania klientów. Dlatego poszczególny lokal, chodź zwykle można mu podporządkować typ, może się wyróżniać funkcjami właściwymi innym rodzajom.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *